Bekkenbodemfysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie

bekkenfysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie is een specialisme binnen het vak fysiotherapie.

De bekkenbodemfysiotherapeut houdt zich bezig met de werking van de bekkenbodem en behandelt klachten zoals ongewild verlies van urine en verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen. Daarnaast biedt een bekkenbodemfysiotherapeut begeleiding na operaties in de onderbuik en bij bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap.

Het is een bewezen effectieve therapie.

Indicaties

U kunt een verwijzing naar de bekkenbodemfysiotherapeut krijgen bij:

  • Urine incontinentie (stress-urgency-gemengd)
  • Moeizaam kunnen plassen
  • Bekkenpijn en daaraan gerelateerde lage rugklachten door bijvoorbeeld zwangerschap en / of bevalling.

Wat is bekkenbodemfysiotherapie/oefentherapie?

Bekkenbodemfysiotherapie helpt om de spieren rond het bekken te herkennen en op de goede manier te gebruiken. Naast (oefen)therapie geeft de bekkenbodemfysiotherapie bovendien advies over voeding en vochtinname, de juiste toilethouding en hygiëne.

Ongewild urineverlies

Incontinentie kan ontstaan wanneer de bekkenbodemspieren verzwakt zijn. Bekkenfysiotherapie kan hierbij uitkomst bieden. Vooral vrouwen met stressincontinentie kunnen snel resultaat boeken met behulp van bekkenfysiotherapie. In ongeveer de helft van de gevallen verdwijnt ongewild urineverlies zelfs helemaal of kunnen de klachten tot een minimum worden beperkt met behulp van de behandelingen van een bekkenbodemfysiotherapeut.

Verzakking van de baarmoeder

Een verzakking kan ontstaan door een beschadiging van de bekkenbodemspieren. Vaak wordt een verzakking of beschadiging van de bekkenbodem veroorzaakt door een zwangerschap of in de overgang – als gevolg van hormonale veranderingen of een zware bevalling. De bekkenbodem is hierdoor niet langer in staat om de baarmoeder, blaas en darmen voldoende op te vangen. Het gevolg is dat deze organen wegzakken. Hoewel een verzakking niet levensbedreigend is, kan het wel zorgen voor vervelende klachten.

Vergoeding bekkenfysiotherapie

De behandeling bij een bekkenfysiotherapeut wordt in sommige gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Bij de meeste zorgverzekeraars is hiervoor echter wel een verwijzing van een (huis)arts of specialist noodzakelijk. Voor de meeste andere behandelingen bij een bekkenbodemfysiotherapeut is bovendien een aanvullende verzekering noodzakelijk. Raadpleeg daarom altijd eerst de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar.